3 Şubat 2009 Salı

Davos'ta "One Minute" !!!

Geçen haftanın ülkemiz ve müslüman Orta Doğu ülkeleri için kahramanı kuşkusuz Recep Tayyip Erdoğan'dı. Bir çoklarına göre, bütün dünyanın söylemek isteyip de söyleyemediği İsrail zulmünü direkt olarak İsrail Cumhurbaşkanı'nın suratına çarpması bunun yanında da hemen hemen herkesin yıllardır hayalini kurduğu olayı; uluslararası bir platformda kendinden daha güçlü bir ülkeye, kendisine saygısızlık ve haksızlık yapıldığı gerekçesiyle "posta koyması" olayını gerçekleştirmesi onu bu konuma getirdi. Peki gerçekten de Başbakan bir kahraman mı ve gerçekten de Davos'taki o oturumda kahramanlık mı yaptı?
Çok güçlü bir ülke (!) olan ülkemizin Başbakanı bir süredir İsrail ve Filistin arasındaki gerginlikte arabuluculuk yaptığı bir sürece girdi. Gerginlik savaşa dönüşünce Başbakan da amerikanvari bir jandarmacılığa soyundu. Bu tavrının ve Davos'taki oturumu isteyen taraf olmasının, bir seçim yatırımı olmadığını umarak, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Fakat herkesin gözünden kaçan nokta şu; meşhur oturumda, konuşma süresi boyunca saygısız bi tavır takınan Şimon Peres'e Recep T. Erdoğan'ın gerçekten de bi tepki verip vermediği. Son söz Recep T. Erdoğan'a gelince büyük ihtimalle zaten oturumdan da önce söylemeyi planladığı şeyleri söyledi. Nitekim Peres'e yaptığı konuşmada, Peres'in Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na bir saygısızlık yaptığını hiç vurgulamadı. Biraz sinirli şekilde saygı sınırını tıpkı Peres gibi aşarak Hamas'ı ve Filistin'i savundu, İsrail'in katil bir ülke olduğunu ve Peres'in yaşlı olduğunu vurguladı. Gelelim moderatör'e. Gerçekten de büyük bir saygısızlık içinde olan moderatör'e ise yarı Türkçe yarı İngilizce itiraz eden Başbakan, omzuna ve koluna dokunan David Ignatius'u buna benzer bi hareketle iterek konuşmasına devam etti, en sonunda da "Sana da teşekkür ederim moderatör" ve " Daha da olsa gelmem!" gibisinden iki karizmatik cümleyle konuşmasını bitirerek salonu terketti.
İçimi biraz acıtan nokta şu; bugune kadar Türklere Kürt bir kedi bile vermeyen Talabani'lere, resmi ziyaretimizde bize kavgada söylenmeyecek sözleri söyleyen Kaddafi'lere, her fırsatta garip açıklamalar yapan küstah AB diplomatlarına felan hiç tepkimizi göstermezken, çıkarlarımızı hiç gözetmeyen bi kavganın içine girdik. Umarız Ortadoğu ve Balkanların en baba Başbakan'ının bu tavrından dolayı Türkiye kaybetmez. İnanın eğer kaybederse arkasında ne BM'yi ne de herhangi bi Arap ülkesini bulabilir.

Hiç yorum yok: