15 Ocak 2013 Salı

14 Ocak 1957 Humphrey DeForest Bogart



Casablanca'nın kalbi kırık jönü Rick Blaine.. Filmde kalbi kırık ama mağrur o duruşu yok mu, hayattan ve kadınlardan -kalbini sadece bir kadın kırmış olsa bile- öyle karizmatik intikam alıyordu ki, hayran kalmamak mümkün değildi. Bazen, hayata baş kaldırmanız gerektiğinde açıp onu izlemeniz ve ondan ilham alarak evden çıkmanız gerekir. Bir film karakterine özenmek çocukca mı? Belki evet ama yaşınız 30 olsa bile, Bogart'ı izlediğinde aynanın karşısında daha farklı duruyorsanız, bu çocukluk meselesinin mevzu Bogart olduğunda bi yana birakılabilir olduğunu gösterir.
O özel hayatında da tıpkı filmlerinde olduğu gibi soğuk, mesafeli ve karizmatikti . Hatta Casablanca'daki rol arkadaşı Ingrid Bergman onun için " Onu öptüm ama hiç tanıyamadım" demiş, o ise oyunculuk için "Oynamak sex yapmak gibidir, oynarsınız ama onun hakkında pek konuşmazsınız; ya da onun hakkında çok konuşur ama onu yapmazsınız. İşte bu yüzden çok konuşanlara hep şüpheyle bakmışımdır." demişti.

Afrika Kraliçesi filmlerinin çekiminde tüm oyuncular ve set çalışanları kirli su nedeniyle dizanteriye yakalandığında bir tek o sağlıklı kaldı. Sihri viski varken asla su içmemesiydi.

Ölümü üstünden bugun 56 yıl geçti ama hiçbir aktör onun gibi sigara ve viski içemedi.  Efsaneler ölmez demiş miydik???

Hiç yorum yok: